Creative Corner

Frameworks per programar apps multiplataforma

Aquesta setmana dedicarem l’entrada al nostre blog a fer un repàs dels principals frameworks per programar apps multiplataforma. Ja sigui IOS, Android, Windows Phone, Web… I és que estan agafant cada cop més protagonisme.

Per què tenen cada cop més protagonisme?

Aquest tipus de frameworks aconsegueixen una reducció molt considerable en el temps de desenvolupament.

Una visió dels mercats d’aplicacions a finals del tercer trimestre de 2019

Amb dades ja confirmades, veiem que hi ha més de 5.000.000 d’aplicacions disponibles als principals mercats d’apps.

Total d’aplicacions per a tauletes i mòbils:

Google Play Store: 2.470.000
Apple App Store: 1.800.000
Windows Store: 669.000
Amazon Appstore: 487.000

Amb aquesta quantitat d’aplicacions disponibles, els desenvolupadors busquen com optimitzar recursos i minimitzar el temps de desenvolupament. Com podeu veure, els mercats de Google i Apple són amb molta diferència els que disposen de més apps i per tant, gran part dels desenvolupadors opten per aquestes 2 plataformes a l’hora de publicar les seves apps.

Fins fa un temps pels desenvolupadors això era un problema, ja que l’app es creava 2 vegades. Una en IOS (Apple) i una altra en Android (Google) el que suposava una gran inversió de temps.

Segons un estudi de mobileappdaily, el 48% de les apps es desenvolupen en un període de 4 a 6 mesos, per tant a aquests 4 o 6 li havíem de sumar el temps de desenvolupar la mateixa app en una altra plataforma, és a dir, uns altres 4 o 6 mesos.

Afortunadament durant els últims anys han anat apareixent diferents frameworks de programació multiplataforma que resolen aquest problema. Els  frameworks multiplataforma ens permeten publicar als diferents Marketplace havent desenvolupat l’aplicació en un sol llenguatge de programació.

Comencem el resum de frameworks per programar apps multiplataforma!

És el framework de Microsoft. És de codi lliure i gratuït, utilitza el llenguatge C# i amb ell es poden crear aplicacions d’Android, IOS i Windows Phone. Destaca pel seu catàleg de complements disponibles.

Aquest framework utilitza el llenguatge Javascript i permet una programació molt semblant a la d’una Web. Un dels punts forts d’aquest framework és que les aplicacions són plenament natives i utilitzen els recursos que s’utilitzen en els llenguatges de programació especialitzats en IOS o Android.

Framework  desenvolupat per Facebook i igual que Native Script utilitza Javascript com a llenguatge de programació. A part de la programació per IOS i Android, també es pot publicar per UWP (Universal Windows Platform) i també per WEB.

A diferència dels que hem vist fins ara, Ionic ens permet crear aplicacions híbrides. És a dir, aplicacions natives, que amaguen dins el codi, una pàgina web Ionic permet executar aquesta “web” tan si es té internet com si no. També permet accedir a certes funcionalitats del hardware com la càmara, el gps… L’únic inconvenient de les aplicacions híbrides creades en Ionic és que el rendiment de l’app pot ser lleugerament inferior respecte les apps creades amb algun dels altres sistemes.

Aquest és un framework creat per Google que ens permetrà crear aplicacions multiplataforma amb el llenguatge de programació Dart. Un dels avantatges d’aquest framework és la opció d’afegir funcionalitats a través de mòduls descarregables. Sería comparable al sistema de plugins de WordPress, tot i que en el cas, la instal·lació del plugin és més complexa.

Fins aquí el resum dels més importants.

Com veieu són moltes les opcions de frameworks pel desenvolupament multiplataforma, i cada dia n’aparèixen més.
Tot i així, hi ha una cosa que tenen tots en comú. Permeten reduir el temps de desenvolupament, reduint-ne els costos i per tant també reduint el preu final de l’app.

Influencers de Girona
Quines són les tasques diàries d’un community manager?

Entrades relacionades

Entrevista a la Marina

Creative Corner
Avui us portem un nou post al blog, una entrevista realitzada a la Marina Casals, Community Manager i Dissenyadora Gràfica Ens podries explicar una mica sobre tu? Em dic Marina,…
Llegir més

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú