Tecnologia

Casa domòtica amb Arduino

Benvinguts una setmana més al nostre blog. Avui us volem parlar de com crear diferents aparells, mecanismes i robots per convertir la nostra llar en una casa domòtica amb Arduino.

Però comencem pel principi…

Què és Arduino?

Arduino és un micro controlador de software i hardware lliure que ens permetrà crear gairebé qualsevol tipus d’aparell a partir de diferents components electrònics com sensors de moviment, motors, sensors d’humitat i temperatura, etc. A més el preu de la majoria de components més populars no passa dels 3€.

El procediment per crear un aparell o robot és molt simple:

  1. Connectes els components a la placa Arduino.
  2. Programes la placa a través d’un ordinador perquè s’executin les ordres que vols.
  3. Ja tens el dispositiu preparat i funcional.

Imagineu la següent situació: Fas un viatge i no hi ha ningú que pugui regar el teu hort, jardí, les flors de la terrassa… Només et queda tenir fe en que plogui i que les plantes segueixin vives quan tornis… Amb una placa d’Arduino i uns quants sensors, podrem programar el reg a una hora concreta del dia o quan detecti que la terra comença a estar massa seca. En el cas contrari, si està plovent molt, pot desplegar el tendal quan detecti que hi ha un excés d’aigua a la terra.

I ara que ja l’hem introduït…

Anem a fer la nostra casa domòtica amb Arduino!

La il·luminació

A través de sensors de llum, relés i sensors de moviment, podem preparar casa nostra perquè quan arribem de nit la llum de l’entrada s’encengui automàticament i així poder veure on posem la clau per entrar a casa.

Climatització

 Si vols que la temperatura estigui sempre entre 20 ºC i 25 ºC pots utilitzar Arduino amb sensors de temperatura i relés, perquè connecti la calefacció quan la temperatura estigui per sota dels 20 ºC i l’aire condicionat quan estigui per sobre els 25 ºC.

Seguretat

Pots utilitzar mòduls RFID i motors per controlar l’accés a una porta o un calaix o inclús una maleta, com s’explica en aquest post del fòrum d’Arduino.

Jardí

Tal i com hem comentat més amunt ,el reg es pot controlar amb sensors de pluja i sensors d’humitat o fins i tot un aparell autònom que talli la gespa.

Mascotes

Aquest és un altre dels aspectes importants que podem controlar amb Arduino. A partir d’un sensor de nivell i una bomba d’aigua, pots crear un aparell per emplenar l’abeurador del teu gos/gat.
Un dels casos on pot ajudar amb més aspectes el podem trobar en aquaris. Podem controlar-ne la temperatura, l’oxigenació, la il·luminació, la qualitat de l’aigua i l’alimentació, tot des del mateix dispositiu. Això sí, haurem de connectar molts components a la placa i després els haurem de programar.

Connectivitat

En primer lloc heu de saber que tot el que hem explicat fins ara es pot aplicar a aquest camp. Afegint un mòdul de bluetooth o Wifi, podem controlar qualsevol dels aparells que hem creat a través d’un smartphone, una tablet o també a través d’una web.

La robòtica en l’educació

I per acabar aquesta entrada voldríem destacar el paper, cada cop més rellevant, de la robòtica en l’educació. Cada cop a més escoles s’ofereixen extraescolars de robòtica amb Arduino (o similars) on s’utilitza la programació per blocs (Scratch). Aquesta metodologia, permet als més joves iniciar-se en el món de la programació i així crear els seus primers robots.

Us deixem un vídeo amb un projecte molt curiós on s’utilitza Arduino per “donar vida” a un joguet de la pel·lícula de Pixar: Wall-E.

I si us plau, tingueu en compte les 3 lleis de la robòtica d’Isaac Asimov abans de crear els vostres robots 😉

 

, , ,
Instagram vol eliminar els likes
Els CMS més utilitzats per el desenvolupament d’ecommerce

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú