Tecnologia

Casa domòtica amb Arduino

Benvinguts una setmana més al nostre blog. Avui us volem parlar de com crear diferents aparells, mecanismes i robots per convertir la nostra llar en una casa domòtica amb Arduino.

Però comencem pel principi…

Què és Arduino?

Arduino és un micro controlador de software i hardware lliure que ens permetrà crear gairebé qualsevol tipus d’aparell a partir de diferents components electrònics com sensors de moviment, motors, sensors d’humitat i temperatura, etc. A més el preu de la majoria de components més populars no passa dels 3€.

El procediment per crear un aparell o robot és molt simple:

  1. Connectes els components a la placa Arduino.
  2. Programes la placa a través d’un ordinador perquè s’executin les ordres que vols.
  3. Ja tens el dispositiu preparat i funcional.

Imagineu la següent situació: Fas un viatge i no hi ha ningú que pugui regar el teu hort, jardí, les flors de la terrassa… Només et queda tenir fe en que plogui i que les plantes segueixin vives quan tornis… Amb una placa d’Arduino i uns quants sensors, podrem programar el reg a una hora concreta del dia o quan detecti que la terra comença a estar massa seca. En el cas contrari, si està plovent molt, pot desplegar el tendal quan detecti que hi ha un excés d’aigua a la terra.

I ara que ja l’hem introduït…

Anem a fer la nostra casa domòtica amb Arduino!

La il·luminació

A través de sensors de llum, relés i sensors de moviment, podem preparar casa nostra perquè quan arribem de nit la llum de l’entrada s’encengui automàticament i així poder veure on posem la clau per entrar a casa.

Climatització

 Si vols que la temperatura estigui sempre entre 20 ºC i 25 ºC pots utilitzar Arduino amb sensors de temperatura i relés, perquè connecti la calefacció quan la temperatura estigui per sota dels 20 ºC i l’aire condicionat quan estigui per sobre els 25 ºC.

Seguretat

Pots utilitzar mòduls RFID i motors per controlar l’accés a una porta o un calaix o inclús una maleta, com s’explica en aquest post del fòrum d’Arduino.

Jardí

Tal i com hem comentat més amunt ,el reg es pot controlar amb sensors de pluja i sensors d’humitat o fins i tot un aparell autònom que talli la gespa.

Mascotes

Aquest és un altre dels aspectes importants que podem controlar amb Arduino. A partir d’un sensor de nivell i una bomba d’aigua, pots crear un aparell per emplenar l’abeurador del teu gos/gat.
Un dels casos on pot ajudar amb més aspectes el podem trobar en aquaris. Podem controlar-ne la temperatura, l’oxigenació, la il·luminació, la qualitat de l’aigua i l’alimentació, tot des del mateix dispositiu. Això sí, haurem de connectar molts components a la placa i després els haurem de programar.

Connectivitat

En primer lloc heu de saber que tot el que hem explicat fins ara es pot aplicar a aquest camp. Afegint un mòdul de bluetooth o Wifi, podem controlar qualsevol dels aparells que hem creat a través d’un smartphone, una tablet o també a través d’una web.

La robòtica en l’educació

I per acabar aquesta entrada voldríem destacar el paper, cada cop més rellevant, de la robòtica en l’educació. Cada cop a més escoles s’ofereixen extraescolars de robòtica amb Arduino (o similars) on s’utilitza la programació per blocs (Scratch). Aquesta metodologia, permet als més joves iniciar-se en el món de la programació i així crear els seus primers robots.

Us deixem un vídeo amb un projecte molt curiós on s’utilitza Arduino per “donar vida” a un joguet de la pel·lícula de Pixar: Wall-E.

I si us plau, tingueu en compte les 3 lleis de la robòtica d’Isaac Asimov abans de crear els vostres robots 😉

 

, , ,
Instagram vol eliminar els likes
Els CMS més utilitzats per el desenvolupament d’ecommerce

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú