Molta gent es pregunta què és o com funciona l’algoritme de Google. Aquest cercador creat l’any 1998 i que ha anat evolucionant fins a convertir-se en una de les empreses més grans del món, va néixer de la necessitat que hi havia a internet d’ordenar les dades i poder-les oferir en forma de resultats de les cerques que feien els usuaris.
Durant els anys 90 la massificació d’internet va provocar que buscar i trobar el que necessitaves fos missió impossible, per això van començar a aparèixer cercadors com AltaVista, Yahoo, Archie… i finalment Google, que no va ser el primer, però sí el que millor ha sabut adaptar-se i evolucionar.
L’algoritme de Google
Google ha fet del seu algoritme la seva arma més important. Com tractar i mostrar les dades a qui ho necessita i com ho necessita ha sigut una de les claus del seu èxit.
Però aquest algoritme no es va crear perfecte, i any rere any va millorant, evolucionant i adaptant-se a l’actualitat oferint noves maneres de que els usuaris tinguin una experiència perfecta utilitzant el seu cercador.
I com s’aconsegueix l’algoritme perfecte?
Doncs podríem dir que s’aconsegueix modificant-lo fins a 500 vegades anualment. Siguin petits canvis o amb grans canvis com us detallarem tot seguit.
Però en tot cas l’objectiu de Google en aquest sentit és sempre oferir la millor experiència a l’usuari, i que òbviament trobi el que busqui. Això ho aconsegueix indicant (més o menys) a les empreses com han d’estructurar les seves pàgines web perquè els usuaris trobin el seu producte o servei.
L’evolució de l’algoritme de Google
A continuació us detallarem alguns dels canvis més importants que ha patit el famós algoritme de Google i com ha afectat les pàgines web i al seu posicionament:
2011: Penalització de continguts duplicats i de baixa qualitat. A partir d’aquest canvi ja no serveixen els continguts escrits per “micos” on donem més prioritat a les paraules clau que a la qualitat de la redacció.
2012: Penalització als dominis que utilitzen paraules clau que no estan relacionades amb els continguts de la web. Tot i així, actualment moltes vegades si fem una cerca pel nom d’una empresa ens surt la competència com a anunci destacat, això Google no ho penalitza (qui paga mana diuen…)
2014: Es comença a donar més rellevància a resultats locals i no tant globalitzats. Google ens geolocalitza i ens mostra resultats més rellevants segons la nostra localització.
2015: Mobile first; Aquí és on comença la obsessió de Google pels dispositius mòbils i donant quasi més importància a les versions responsive de les pàgines web.
2017: Penalització a webs amb monetització molt elevada i amb anuncis molt intrusius.
2018 i actualitat: La velocitat. Google analitza les pàgines com si s’estiguessin visualitzant des d’un smartphone amb una connexió a internet força dèbil. Per tant, com a norma general t’indica que si la teva web no carrega en menys de 3 segons perdràs visites.
Com hem pogut veure no són pocs els canvis que ha fet Google al seu algoritme. I els que ens esperen, perquè la seva obsessió per oferir a l’usuari la millor experiència de navegació sempre haurà d’estar en consonància amb les tendències i tecnologies del moment.